Care este cel mai potrivit mod de abordare pe un site de dating?

Publicat pe 29 November, 2012

Cum regula de bază în coaching este să nu iei nimic de bun, fără să întrebi înainte, la fel vom proceda și noi :).

În primul rând, ce înțelegem prin “cel mai potrivit”? Din punctul cui de vedere analizăm alternativele posibile? Al celui care pune întrebarea, al celui care o primește sau din cel al automatismelor sociale?

Cunosc un tip care practica o formă, să-i spunem extremă, de primă interacțiune. După un număr oarecare de banalități schimbate, trecea direct la o abordare frontală:

[Luându-și o figură preocupată, căzută în sine, eventual privind în jos]
– Ai simțit vreodată nevoia să spui lucruri care nu se cuvin? Să vrei să nu o faci, dar să nu te poți gândi decât la asta?

[Fără să-i lase tipei posibilitatea să reacționeze]
– Pentru că asta îmi vine mie să fac acum. Și știu că nu este bine, că uzanțele sociale ar interzice să spui așa ceva, dar…

[Tăcere prelungă, interiorizată, lupta pe interior cu propriile limitări. Tipa așteaptă curioasă să vadă despre ce este vorba]
– Și nici măcar nu ar trebui să fie rău, obscen, să spui așa ceva. Deoarece frumosul nu poate fi niciodată obscen. În cel mai bun caz poți spune că este erotic, dar nu obscen.

[S-a pronunțat cuvântul erotic, care în plus este diferențiat prin contrast de obscen. Interesul crește instantaneu. Tipul continuă]
– Cu riscul să încalc uzanțele sociale de mai devreme, aș vrea totuși să-ți spun gândul care mi-a trecut prin minte. Crezi că ar fi posibil?

[Tipa, curioasă, aprobă într-un oarecare fel]
– Vreau să-ți spun că ai niște sâni incredibil de frumoși, genul acela de frumusețe care nu reușește să devină indecență, deoarece nu provoacă, ci mai curând încântă ochii. Acum, dacă vrei să îmi dai un pumn, am să-l primesc bucuros. A meritat ca să îți pot împărtăși acest gând :).

Din punctul de vedere al uzanțelor sociale abordarea prezentată mai sus este un adevărat dezastru. Cum să-i poți spune unei femei pe care abia o cunoști de jumătate de oră că are sâni frumoși?! Blasfemie!

Din punctul de vedere al femeii care a primit respectivul compliment, situația este una complexă. Dacă bărbatul a avut grijă să nu fie bădăran, ba chiar să aibă prezența de spirit să se simtă jenat de propriile-i cuvinte, trebuie să se decidă cum va reacționa. Se va supăra ea sau va izbucni în râs?

Când l-am întrebat pe prietenul meu care este motivul pentru care își asumă aceste riscuri, a zâmbit și mi-a spus că din punctul lui de vedere nimic rău nu se poate întâmpla. Dacă respectiva domnișoară primea râzând complimentul, foarte probabil era genul rafinat, care știa să se bucure și de drumurile mai puțin bătute ale vieții. Dacă se supăra, tot bine era, deoarece oricum nu s-ar fi potrivit cam la nimic din ce ar fi putut face împreună.

O mică avertizare pentru bărbații care se gândesc să aplice acest gen de strategie. Un discurs de genul prezentat nu este suficient pentru a obține rezultatele dorite. Dacă lauzi latura estetică a formelor respectivei femei în timp ce este evident că mai ai puțin și sari pe ea, degeaba cuvintele sunt cele potrivite. Ele funcționează doar în condițiile în care complimentul este făcut cu reverența acordată unei opere de artă celebre. Știu, dificil :D.

Deși discutabilă din punct de vedere al corectidunii sociale, această strategie s-a dovedit de-a lungul timpului ca fiind una de succes. În ce consta forța abordării prietenului meu? Știa ce vrea, care îi sunt nevoile, în plus găsise o metodă de filtrare rapidă a posibilelor partenere. Astfel, își creștea șansele de-a se afla printre “ai lui”, reducând probabilitatea nepotrivirilor de caractere.

Revenind la abordarea pe siteurile de dating, regulile sunt simple, trei la număr:

  • Să fie personală,
  • Să fie scurtă,
  • Să îndemne la continuarea dialogului.

Din proprie experiență pot spune că o întrebare care dovedește curiozitate autentică îndeplinește cel mai bine aceste condiții. De exemplu, să ne închipuim că vezi pe un site de dating poza unui tip care s-a fotografiat într-un cunoscut loc turistic. O posibilă abordare ar putea fi:

Bună,

Sunt curioasă ce te-a făcut să alegi o poză cu piața San Marco pentru profil.

Pe curând.

Eva

În continuare, hai să vedem ce înseamnă, mai exact, cele trei reguli prezentate mai sus.

Să fie personală – să se lege de ceva din profilul lui (descriere, poză, hobbies etc), fără să fie genul de mesaj pe care îl dai cu copy-paste “Bună, sunt X, iar dacă vrei să vorbim, te aștept să mă contactezi. Pusici :*”. Cu cât nivelul mesajului din deschidere este mai coborât, cu atât calitatea celor ce îți vor răspunde va fi pe măsură.

Să fie scurtă – la fel ca în lumea reală, interacțiunea inițială în mediul virtual tinde să fie una de ritual, în care mutările sunt bine cunoscute ambelor părți. “Bună. Bună. Ce faci? Uite, mă gândesc că trebuie să dau niște telefoane și n-am nici un chef să o fac. Da, am și eu uneori zile din acestea, când aș face orice altceva decât ar trebui :)” permit celor doi să se apropie în siguranță, fără ca vreunul să sufere riscul de-a fi respins.

Să îndemne la continuarea dialogului – dacă întrebarea este una care lasă să se întrevadă curiozitate autentică, primirea unui răpuns este aproape sigură. Evitați întrebările la care se poate răspunde cu da sau nu, deoarece ele sunt o variantă neperformantă a curiozității. Dacă vedeți un poza unui tip în costum de alpinist, nu îl întreba dacă îi place să urce munte, este aproape evident că da. În schimb, întreabă-l care este traseul montan care i-a plăcut cel mai mult sau care este vârful pe care visează să îl cucerească :).

Cam atât pentru azi. Data viitoare vom discuta despre profilele cu poză versus cele fără poză de pe un site de dating și de ce nu trebuiesc neapărat evitate cele fără o imagine atașată ;).

Image taken from www.deviantart.com

Comentarii

  1. Articolul e foarte smecher.
    Daca m-ar aborda vreunul asa probabil ca as izbucni in ras dar nu din cauza ca stiu sa ma bucur de drumurile mai putin batute ale vietii ci din cauza ca as fi surprinsa si amuzata de situatia in care se pune tipul si de amestecatura de stanjeneala si indrazneala pe care ai descris-o atat de bine :)

    Ioana pe 29 November, 2012 la 11:43 am

Copyright © 2018 - Cucerește-l - Toate drepturile sunt rezervate.     Termeni și Condiții